Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Védekezzünk csalánnal a kártevők ellen

Védekezzünk csalánnal a kártevők ellen

A csalán hazánkban rendkívül népszerű, évelő gyógynövény, melynek összefüggő állományai erdőszéleken, tisztásokon, vagy árokpartokon fordulnak elő, de főként olyan helyeken telepszik meg, ahol nitrogénben gazdag talajra lel. Használata nem csak a gyógyászatban, vagy a gasztronómiában elterjedt, hanem mára már a növényvédelem terültén is

 

Hogyan vessük be a csalánt a kártevők elleni védekezésben?

A leghatékonyabb módszer, ha a frissen szedett hajtásokból csalánlevet készítünk, ezt vízzel hígítjuk és valamilyen növénypermetező segítségével jól eláztatjuk vele a kártevőkkel borított növényünk felszínét. A növény levelére permetezett csalánlé hatására megvastagszik a növények bőrszövete, ezáltal nehezebben alakulnak ki rajtuk a különféle gombabetegségek, valamint nehezebben tudják átszúrni a levélzetet a kártevők.

Hogyan készítsük el a csalánlevet?

Attól függően, hogy mennyi érintett növényünk van, készítsünk elő egy mondjuk 20 literes üveg, fém, vagy akár műanyag edényt és szedjünk bele annyi csalán hajtást, amennyi csak belefér. A csalán szedésekor érdemes vastag kesztyűt használnunk, mivel a növény leveleit és szárát apró mirigyszőrök borítják, melyek csúcsán apró kupakok helyezkednek el, ha ezek valamihez hozzáérnek a kis kupak letörik és a szőrből távozik a hangyasavhoz hasonló, csípős váladék, amely bőrrel érintkezve az égető fájdalom okozója. Ezen tulajdonsága okán az elsősorban növényekkel táplálkozó állatok is tartják vele a tisztes távolságot.

Az edénybe helyezett friss csalán hajtásokat öntsük fel vízzel, némi helyet hagyva az edény tetején. Helyezzük napos helyre és a lé erjedése hamarosan beindul, amely körülbelül egy hét eltelte után be is fejeződik. Ezt követően a csalánlevet szűrjük le, hogy a folyadékban úszó növényi részek ne tömítsék el a permetező szórófejét és 1:5 arányban hígítva használjuk növénypermetezésre, vagy akár öntözésre. Ismételjük meg több alkalommal, ha az első permetezés nem bizonyul teljesen eredményesnek. Növeli a hatékonyságot, ha a már a kártevők korai megjelenésénél beavatkozunk.

Tartalomhoz tartozó címkék: #Csalán #Kert #Növényvédelem